Vis menu

Verden har brug for demokratifestivaler

Otte demokratifestivaler fra Norden og Baltikum og en tvær-europæisk festival er gået sammen og har stiftet International Democracy Festivals Association. Hver festival skaber en platform for demokratisk dialog mellem befolkningen, politikere, virksomheder, medier og universiteter. Målet med foreningen er at styrke de eksisterende demokratifestivaler, hjælpe andre lande med at opbygge demokratifestivaler og forene stærke kræfter - med håb om at bruge demokratifestivalerne som grobund for demokratisk forandring.

Formanden for Democracy Festivals Association, Zakia Elvang, partner i WE DO DEMOCRACY (www.wedodemocracy.dk) siger:


Visionen med foreningen er at revitalisere demokratiet ved at styrke linket mellem de politiske systemer og borgeren - såvel at skabe plads til dialog og deltagelse.


600.000 deltagere til demokratifestivalerne i ni lande
Det startede i Almedalen – i en park på øen Gotland i 1968, med initiativ fra den svenske uddannelsesminister og senere statsminister Olof Palme. I dag er der otte demokratifestivaler fordelt i Norden og de baltiske lande, foruden en tvær-europæisk festival. I 2018 deltog over 600.000 borgere fra de ni lande i næsten 9000 events fordelt på 36 dage. Størstedelen af politikerne fra de politiske partier deltager i festivalerne – og festivalerne er de største demokratiske events i alle landende udover valget.


En forening af stærke kræfter

Foreningens mål er at skabe en fælles platform for udvikling af demokratifestivaler i større dele af verden.


Mads Akselbo Holm, direktør for Folkemødet, og nu også næstformand for foreningen, udtaler:


Democracy Festival Association har brug for et rum til at dele viden, beslutninger og ideer. Og danne fælles initiativer på tværs af festivaler. ”


En af initiativtagerne bag Democracy Festivals Association, Ieva Morica, direktør for den lettiske demokratifestival – Conversation fesival LAMPA – tilføjer:


Vi har brug for en arena, hvor alle medlemmer af samfundet kan mødes, snakke og diskutere aktuelle problematikker, såvel som at pleje borgerdeltagelse. Vi er glade for at give andre lande adgang til den viden og det netværk, der ligger bag Democracy Festivals med denne internationale platform.


Nye demokratifestivaler på vej
Der er allerede initiativer til nye unge demokratifestivaler i andre lande – og flere er på vej. Holland har allerede en regional demokratifestival – og fra starten af august også en national festival. Der har været interesse i at organisere demokratifestivaler i Tyrkiet, Ukraine, Etiopien og Californien/San Francisco. Nye festivaler vil også blive inviteret til at deltage i foreningen.


Formanden for den nye forening, Zakia Elvang, tilføjer:


Der er en kæmpe interesse fra andre lande i at organisere deres egne demokratifestivaler. Og det får os til at tro på, at manglen på tillid mellem borgerne og et politisk system og bevidstheden om ekkokamre ser ud til at skabe et behov, der går ud over nationale grænser.”

Fakta 
Foreningen er stiftet af:

 1. Foreningen Folkemødet, Danmark
 2. Sarunu festivāls LAMPA, represented by Foundation for an Open Society DOTS, Letland
 3. Almedalsveckan, Sverige
 4. Arendalsuka, Norge
 5. Arvamusfestival, Estland
 6. SuomiAreena, Finland
 7. Diskusiju Festivalis”Butent”, represented by Public body “Visos idejos”, Letland
 8. LYSA, Akureyrarbær, Island
 9. Jubel European Democracy Festival, Belgien


Foto: @nyebilder.no


Bestyrelsen består af:

 • Zakia Elvang, Formand, ekstern medlem af bestyrelsen. Partner i WEDODEMOCRACY og en af initiativtagerne bag foreningen
 • Mads Akselbo Holm, Næstformand, direktør for Folkemødet
 • Irina Kuznecova, Kassere, Med-organisator af Letlands demokrati festival “Sarunu festivāls LAMPA”
 • Mia Stuhre, Projektmanager for den svenske demokrati festival “Almedalsveckan”
 • Maiu Lauring, Festival direktør for Estlands demokrati festival “Arvamusfestival”
 • Tone Skindlo Taraldsen, Suppleant, Projektmanager for den norske demokrati festival “Arendalsuka”