Vis menu

Ungdomshøjen giver plads til de unge stemmer på Folkemødet

Med Ungdomshøjen skaber Foreningen Folkemødet, Efterskolerne, Friskolerne, Højskolerne og DUF et rum for unges udfoldelse og stemme på Folkemødet.

På Folkemødet 2019 vil man igen i år kunne finde Ungdomshøjen, som ligger centralt placeret, ikke langt fra Hovedscenen, i Danchells Anlæg. Her arrangerer Efterskolerne, Friskolerne, Højskolerne og DUF i samarbejde med Foreningen Folkemødet et frit og eksperimenterede rum for unges udfoldelse til inspiration for alle på Folkemødet. Idéen med Ungdomshøjen er at give unge et hjem på Folkemødet og skabe et mødested, hvor unge kan møde unge. Der skabes her en platform til de unge, der ikke selv har en stærk stemme og styrker dermed deres demokratiske selvtillid. På Ungdomshøjen er det de unge, der sætter dagsordenen og sætter fokus på de emner, der er interessante for dem.


Jakob Clausager Jensen, der repræsenterer de fire organisationer, Efterskolerne, Friskolerne, Højskolerne og DUF, glæder sig over, at man i samarbejde med Foreningen Folkemødet kan skabe et rum for de unge:


”Vi ønsker at lave en scene, som er for unge og til unge. Det betyder ikke, at andre ikke må komme og lytte med, men scenen er udelukkende for de unge mennesker. Så det er et sted, hvor de skal have mulighed for at bruge deres stemme og øve sig i at sætte noget i gang. Vi ved jo, at de er dygtige til at sætte initiativer i gang, men nogle gange kan man blive overvældet, når man står ved siden af en politiker. Så det er det her med, at de får en scene, hvor de kan prøve det af. Og her er Folkemødet et fantastisk forum,”
fortæller Jakob Clausager Jensen og fortsætter:


"Derudover er det jo en god mulighed for at få et netværk og møde andre unge, som er både politisk orienteret, men også orienteret i forhold til Verdensmålene. For der er ingen tvivl om, at den her scene - lige så vel som hele Folke
mødet – vil have fokus på FN’s 17 Verdensmål.”


Programmet for Ungdomshøjen er endnu ikke fastlagt, men scenen fungerer således, at hver af de fire organisationer får uddelt tidspunkter i programmet, som de kan udfylde, som de ønsker. Og her er det de unge, der styrer. Der kommer således ikke til at stå en erfaren ordstyrer eller lignende på scenen, som man ser det mange andre steder. Det er den enkelte gruppe, som har det pågældende tidspunkt, der udelukkende styrer eventen.

En ting, vi dog allerede nu kan se frem til på Ungdomshøjen i år, er det nye initiativ Verdensmåls Løvens Hule. Et samarbejde mellem alle arrangørerne, som fungerer lidt som Løvens Hule på DR. Her vil grupper af unge fra hele landet deltage, hvor de fredag aften under Folkemødet får lov til at pitche en idé for en række ’løver’. Disse løver kommer blandt andet fra Innovationsfonden, Ungeklimarådet, Ungdommens Røde Kors med flere. Efter de unge har pitchet deres idé og fået kommentarer fra løverne, får de 24 timer til at gå ud og skabe netværk, finde investorer og forbedre deres idé, og lørdag aften skal de så igen pitche deres idé for løverne. Til sidst skal der findes en vinder af Verdensmåls Løvernes Hule på Folkemødet 2019.
Jakob Clausager Jensen udtaler om konceptet: ”Jeg synes, at det er en interessant idé, som vi prøver af i år, og jeg glæder mig til at opleve det på Folkemødet."

Ungdomshøjen skaber således et rum for alle de unge, der har noget på hjerte, og det er en gruppe mennesker, som Jakob Clausager Jensen mener, der skal være stor fokus på:


”Det er en kæmpestor gruppe i vores samfund, og det er interessant at få deres vinkel og synspunkter på tingene. Vi kan jo se, at unge mennesker i hele verden i den grad siger, at nu må der ske noget i forhold til klimaet, og at det ikke nytter noget, at vi kun taler om tingene. Alle vi andre tænker, at det tager jo tid at ændre tingene, men nu siger de unge mennesker stop. Så der er også en plan om, at de her unge mennesker vil lave en klimamarch torsdag inden Folkemødets åbning, som går igennem hele Folkemødet og kommer op på Hovedscenen, når Folkemødet officielt åbner."


”Det er den stemme, som skal høres, og som Ungdomshøjen kan give plads til. Det, synes jeg, er meget interessant, og jeg glæder mig meget til at se, hvordan de unge benytter den mulighed for at markere sig. Samtidig giver scenen også mulighed for en mere aktivistisk tilgang til tingene. Jeg er sikker på, at nogle af de unge mennesker ikke bare nøjes med at stille sig op foran mikrofonen og argumentere for deres holdninger - de har selvfølgelig en positiv aktivistisk tilgang til, hvordan man kan ændre ting. Det glæder jeg mig til at se,”
afslutter Jakob Clausager Jensen.