Vis menu

Verdensmålsprisen uddeles for første gang på Folkemødet 2019

Prisen uddeles til nogen, som har gjort et ekstra stort stykke arbejde for at nå Verdensmålene i Danmark.

Det er en helt ny hæderspris, der ser dagens lys, når Verdensmålsprisen uddeles for første gang nogensinde på Folkemødet 2019. En pris, der skal gå til en person, der har gjort et ekstra stort stykke arbejde for at nå FN’s 17 Verdensmål i Danmark.


Det er 2030-Panelet, etableret af Folketingets 2030-netværk, der står bag prisen. Kirsten Brosbøl, der er formand for 2030-netværket, udtaler om den nye pris:


”Vi ved, at der foregår tusindvis af initiativer rundt omkring i Danmark, som har Verdensmålene som omdrejningspunkt. Det vil vi gerne anerkende med en ny pris, som bliver uddelt for første gang nogensinde på Folkemødet i juni 2019.”


Formand for 2030-Panelet og professor emeritus ved Århus Universitet Steen Hildebrandt uddyber om formålet med prisen:


”FN’s Verdensmål er for alle mennesker i alle lande. Det er mål for verdens udvikling. Det er den mest ambitiøse plan for verdens udvikling, der nogensinde er set, og hvis planen skal have en chance for at blive til virkelighed, så forudsætter det, at alle mennesker, virksomheder og organisationer engagerer sig og yder hver deres bidrag til realisering af målene.”
Prisen er inddelt i tre kategorier, hvor der skal findes en vinder i hver:


Inkluderingsprisen
Et grundlæggende princip i Verdensmålene hedder “Leaving No One Behind”. Det betyder, at det skal sikres, at de svageste kommer med. Prisen gives for den handling eller initiativ, der bedst har nået og inkluderet en eller flere af de grupper, der er i størst risiko for ikke at nå Verdensmålene – og konkret har forbedret deres situation.


Forandringsprisen
Verdensmålene handler om en grundlæggende forandring af vores verden. Prisen gives for den mest nytænkende og effektfulde idé eller opfindelse, der samtidig har det største systemforandrende potentiale.


Ildsjæleprisen
Som enkeltpersoner kan vi ændre og inspirere vores medmennesker. Prisen gives til den, der i kraft af sit personlige engagement har markeret sig som en stærk ildsjæl for Verdensmålene og har inspireret andre til at være med.


Nominer din kandidat til prisen
Kender du en, som har gjort en forskel for andre enten lokalt, på landsplan eller internationalt og kan placeres i en af de tre ovenstående kategorier? Så er det nu, du skal nominere vedkommende til Verdensmålsprisen.

Det er muligt at nominere frem til den 27. maj. Nomineringen foregår på www.verdensmaal.org/nominer-en-helt


Efter nomineringsperioden vil 2030-Panelet udvælge tre finalister i hver kategori, der vil blive præsenteret torsdag aften under Folkemødet på Verdensmålenes Plads. Herefter vil afstemningen gå i gang og vil løbe frem til lørdag kl. 12.00. Det vil både ære muligt at stemme online og på selve Folkemødet.


Vinderne i de tre kategorier vil blive fundet og præsenteret på Hovedscenen lørdag aften under Verdensmålenes Aften.


Læs mere:

2030-Panelet
2030-panelet er etableret af Folketingets 2030-netværk i juni 2017. Panelet mødes fire gange årligt samt afholder møder og arrangementer i samarbejde med 2030-netværket. Formålet med 2030-panel- et er at understøtte 2030-netværkets politiske arbejde gennem analysearbejde, sparring, videndeling og møder med netværket omkring selvstændige emner.

https://www.2030netvaerket.dk/2030-panelet


FN’s 17 Verdensmål
De 17 Verdensmål for Bæredygtig Udvikling er en plan og ambition for hele verdens udvikling frem til 2030.
https://www.verdensmaal.org/


Video om Verdensmålsprisen
I videoen fortæller formand for Folketingets Tværpolitiske 2030-Netværk Kirsten Brosbøl og formand for 2030-Panelet Steen Hildebrandt om den nye Verdensmålspris.
https://www.youtube.com/watch?v=5C7-u43xDKA&feature=youtu.be