Historien bag

Folkemødet er skabt med inspiration fra den svenske politikeruge ’Almedalsveckan’, der afholdes i uge 27 hvert år på Gotland. Det svenske forbillede startede med en tale af Olof Palme i 1968 og er siden vokset til at blive en central mødeplads for alle vigtige aktører inden for politik og erhvervsliv i Sverige.

Ideen til Folkemødet på Bornholm er opstået parallelt to steder:
På initiativ fra Borgmester Winni Grosbøll tog hun samt øvrige repræsentanter fra Bornholms Regionskommune til Almedalsveckan i 2008 og 2009 og blev så begejstrede for konceptet, at Bornholms Regionskommune efterfølgende gik i gang med arbejdet for at skabe en lignende begivenhed på Bornholm.

I sommeren 2010 var daværende indenrigs- og sundhedsminister Bertel Haarder (V) inviteret til Almedalsveckan af Öresundskomiteen. Også han blev begejstret og begyndte derfor med stor entusiasme at tale for et lignende arrangement i Danmark.

De to spor krydsede hinanden, da Bornholms Regionskommune ansøgte Indenrigs- og Sundhedsministeriet om støtte til afholdelse af en politik-festival på Bornholm. Det blev begyndelsen til et formelt samarbejde, og da Folketingets partier også bakkede op om idéen, gik arbejdet med at arrangere den første udgave af Danmarks politik-festival på Bornholm i gang.