Search

Det vil Bertel Haarder gøre, hvis larmende og forstyrrende aktivister forstyrrer hans møder

 

I et debatindlæg i Altinget fremlægger tidligere minister og mangeårigt - nu tidligere - folketingsmedlem Bertel Haarder sine bud på, hvad han ville gøre, hvis larmende og forstyrrende aktivister forsøger at afbryde et arrangement, han deltager i på Folkemødet.

Læs Bertel Haarder debatindlæg i Altinget, hvor han også nævner to problemer ved Foreningen Folkemødets brev: https://www.altinget.dk/civilsamfund/artikel/bertel-haarder-raabende-demonstranter-skal-ikke-beloennes-med-taletid-paa-folkemoedet?SNSubscribed=true&ref=newsletter&refid=altinget-dk-civilsamfund-432&utm_campaign=Altinget%20DK%20-%20Civilsamfund&utm_content=Altinget%20DK%20-%20Civilsamfund&utm_medium=e-mail&utm_source=nyhedsbrev

 

Bertel Haarders råd

Håndtering af demonstranter:

  • Hvis demonstranter råber og afbryder mødet, gå stille og roligt hen til dem og spørg, om de vil stoppe råberiet og bede om ordet på lige fod med andre.

Forsamlingens beslutning:

  • Hvis demonstranterne fortsætter, spørg forsamlingen, om mødet skal afbrydes. Undgå dramatik.

Mediernes rolle:

  • Medierne undlod prisværdigt at gøre Wilders-mødet til en stor begivenhed, ligesom med Rasmus Paludans besøg ved Folkemødet. Det er medierne, ikke folkemødeledelsen, der afgør, om de der råber og skriger, skal belønnes på bekostning af den danske debatkultur. Medierne bør huske deres ansvar, når de bekymrer sig om demonstrationer på Folkemødet.

 

Bertel Haarder understreger i sit debatindlæg på Altinget, at Foreningen Folkemødet i sit ”Brev til arrangører og partnere” kun nævnte muligheden for at give mikrofonen til eventuelle protesterende i et par minutter.

Ifølge den erfarne politiker og samfundsdebattør kan sådan en tilgang være med til at forhindre, at larmende og forstyrrende aktivister fremstiller sig som "martyrer" eller "ofre" og dermed retfærdiggør deres udemokratiske adfærd.

Bertel Haarder mener, at tilgangen er helt i tråd med, hvordan vi praktiserer den demokratiske samtale i Danmark:

”Det vil jo være en ægte dansk løsning, helt i tråd med vores samtale- og kompromis-kultur. Ligesom da jeg var en kontroversiel undervisningsminister og ofte gik ud til de råbende demonstranter for at snakke med dem. Det virkede aldeles afvæbnende. Somme tider vidste de ikke engang, hvad de skulle sige til mig, når jeg stod lige foran dem, Som professor Knud Ejler Løgstrup sagde engang: "Demokrati er en skikkelig måde at være uenig på."”