FOLKEMØDET BLEV STOR FEJRING AF DEMOKRATIET
Folkemødet 2022 blev en stor fejring af demokratiet i strålende sol. Tusindvis af borgere og beslutningstagere mødtes under åben himmel i dialog til Folkemødet 2022. Klima, sundhed og international politik var markante temaer, og unges stemmer fik større plads på årets demokratifestival.
Folkemødet 2022 er nu veloverstået efter fire fantastiske dage. Tusindvis af græsrødder, organisationer, borgere, partier, frivillige, kulturliv og erhvervsliv deltog i fejringen af demokratiet i strålende solskin de første tre dage. Foreningen Folkemødet melder om stor tilfredshed blandt de deltagende gæster og organisationer, da Folkemødet for første gang i tre år blev afholdt i fuld form i Allinge.
DIALOG I FOKUS
Direktør i Foreningen Folkemødet, Camilla Laudrup, glæder sig over opbakningen til demokratifestivalen:
”Folkemødet er en hyldest til vores demokrati. I disse tider, hvor krig og ufred er rykket helt ind i Europa, er den store opbakning til hele Danmarks demokratifestival fra både græsrødder, organisationer, partier og ikke mindst debatlystne borgere ganske enkelt rørende. Det var helt overvældende at opleve fællesskabet og vores levnede demokrati folde sig fuldt ud på Folkemødet,” siger hun.
Mere end 2500 events er blevet afholdt om en bred vifte af temaer. På årets Folkemøde ligger klima, grøn omstilling og sundhed helt i top, mens international politik, der spænder fra debatter om situationen i Ukraine til EU-forsvarsforbehold, som noget nyt har været markant på programmet. Debatter om fødevarer, forskning, innovation og arbejdsmarkedsforhold har også fyldt mange scener på både og i telte, mens også børn, undervisning og kulturliv har været blandt årets store eventtemaer.
Artiklen fortsætter under billedet
INTERNATIONALT UDSYN OG KULTUREN I HØJSÆDET
Lørdag aften bød Foreningen Folkemødet velkommen til ’Demokratiets Aften’ på Folkemødets Hovedscene. Her blev årets Dialogpris overrakt til Marie Stærke, borgmester i Køge Kommune, der modtog prisen for sin store tilgængelighed for borgerne. Herefter blev der sat fokus på situationen i Ukraine gennem samtale mellem den ukrainske ambassadør, Mykhailo Vydoinyk og Clement Kjersgaard. Jørgen Olsen rundede ’Demokratiets aften’ af med sangen ’Fight for Freedom’.
På årets Folkemøde var kulturen i højsædet. Foreningen Dansk Kulturliv stod bag det nye område ’Kulturens Plads’, hvor der blev sat fokus på kulturens betydning for samfundet, mens Foreningen Folkemødet i samarbejde med en række kunstnere havde sørget for at udsmykke Folkemødepladsen med smukke installationer og kunstværker. Også den levende musik var stærkt repræsenteret på årets Folkemøde. På Hovedscenen åbnede Danmarks Underholdningsorkester Folkemødet og spillede koncert torsdag aften med fortolkninger af højskolesange, mens Mads Langer og Nabiha spillede koncerter fredag og lørdag. Samtidig har Folkemødet summet af både fællessang og musikarrangementer.
Artiklen fortsætter under billedet
TITUSINDVIS AF FOLKEMØDEGÆSTER
I 2020 blev Folkemødet helt aflyst på grund af corona, og under det hybrid-Folkemøde i 2021, der var underlagt betydelige corona-restriktioner, deltog 8.000 mennesker fysisk. Derfor var det første gang i tre år, at Folkemødet kunne gennemføres i fuld form uden restriktioner.
På Folkemødets største dag, fredag, deltog 35.000 mennesker i demokratifetivalen i Allinge, mens 26.000 lagde vejen forbi Allinge på åbningsdagen, torsdag, og om lørdagen deltog 31.000 folkemødegæster. Søndagens vejrvarsel om kraftig regn betød, at de fleste arrangementer på Cirkuspladsen blev aflyst, dog afholdt Folkemødet, uagtet vejret, den officielle afslutning på hovedscenen med både fællessang og taler for de standhaftige fremmødte, der trodsede vejret.
CAMP UNG AGENDA
Det også første år med Foreningen Folkemødets og Tuborgfondets fælles projekt, Ung Agenda, der har givet mulighed for at 800 unge i år deltog i Folkemødet og overnattede på Camp Ung Agenda ved Hammershus og deltog i Folkemødet. Deres tilstedeværelse var tydelig både på festivalpladsen og i mange debatter.
Folkemødet bliver i 2023 afholdt 15.-17. juni.
Du kan se alle partiledertaler fra Folkemødet her:
https://www.dr.dk/drtv/serie/dagens-folkemoede_321825
MEDIEDÆKNING AF FOLKEMØDET
922.000 danskere fulgte med i Folkemødet på TV2 News den 16.-18. juni 2022. TV2 News sendte alle partiledertalerne, News & Co, Torsdagsanalysen og Besserwisserne, mens en ny mobil-enhed sendte fra hele Folkemødet med masser af engagerede folkemødedeltagere. (Kilde: TV2 News)
1.482.000 lyttede med fra Folkemødet på DR Radio, på P1, P3 og P4, mens 475.000 så med på DRs TV-kanaler, som blandt andet sendte programmerne Dagens Folkemøde, Deadline, Debatten og partiledertalerne. (Kilde: DR Medieforskning)
Fotokreditering topbillede: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix