'MORMOR FOREVIGT' PÅ FOLKEMØDETS HOVEDSCENE
Har du undret dig over de keramiske objekter, der udsmykker Hovedscenen på årets Folkemøde? Værket hedder ’Mormor Forevigt’, og er lavet af Cille Grosell, der studerer på Keramikskolen i Nexø. De fortæller en historie om en specifik type af vandmænd og idéen om udødelighed.
På Folkemødets Hovedscene kan du opleve de traditionsrige partiledertaler, spændende events om vores samfund og koncerter med Andreas Odbjerg og Oh Land. Når du har besøgt Hovedscenen, har du måske lagt mærke til de store og små keramiske objekter, der udsmykker denne. Men de gør mere end det. Objekterne er nemlig i sig selv et politisk statement, og hylder både liv og død.
Drømmen om menneskelig udødelighed
Konceptet udødelighed har interesseret mennesket i flere århundrede. Ønsket om at leve forevigt uden at blive ældre kommer fra et ønske om at forlænge menneskets liv og dermed eliminere den smerte, der er forbundet med døden og det at blive ældre. Dog bringer dette ønske også signifikante etiske, sociale og psykologiske problemer. Herunder overpopulation, social og økonomisk stagnation, psykologisk nød og helbredsmæssige bekymringer.
På trods af forskning og fremgang på området stemmer forøgelsen i livets varighed ikke overens med forbedringer i kvaliteten i de ældres liv. I stedet for blot at tilføje år til vores liv burde fokus være på at øge kvaliteten fremfor livets kvantitet.
Den udødelige vandmand
Værket ’Mormor Forevigt’ er inspireret af en særlig type vandmand ved navnet Turritopsis Dohrnii. Denne vandmand kan omvende sin aldringsproces, hvilket gør den udødelig og dermed det ældste multi-organ dyr, som vi kender til i dag. Vandmanden har spillet en betydningsfuld rolle i forskning indenfor anti-aging, da forskere har opdaget en uendelig mængde af enzymet elomerase, der fastholder ungdommeligt DNA forevigt.
Årets udsmykning på Hovedscenen er inspireret af denne vandmand i sin form fra polyp til fuldt udvokset. Dens form og delikate konstruktion reflekterer nyt liv, og dens cirkulære natur er opløftende og positiv. Samtidig føles vandmanden udødelighed som futuristisk, mytisk og for godt til at være sandt. Måske burde Turritopsis Dohrnii vej til det evige liv have forblevet en hemmelighed?
Værket er lavet af lokal ler i form af Kaolin fra kaolinsøen i Rønne, og ulden er fra bornholmske får, som går ved Rø.
Du finder ’Mormor Forevigt’ på Folkemødets Hovedscene.