Search

SLUT MED ENGANGSKRUS PÅ FOLKEMØDET

På Folkemødet 2022 vil kaffe, øl og vin blive serveret i vaskbare, genanvendelige returkrus – til fordel for klimaet. I samarbejde med en række aktører introducerer Folkemødet returkrus i Folkemødets barer. Overskud går til Røde Kors’ arbejde for klimaet og verdens udsatte.


På Folkemødet mødes borgere og beslutningstagere for at debattere vores fælles samfund i mere end 2.500 events over fire dage i Allinge. Denne dialog kan foregå over en kop kaffe eller en kold øl. Deltager man i Danmarks største demokratifestival, vil man I år opleve at kaffe, øl og vin serveres i vaskbare returkrus. Så frem for at smide engangsplastikkrus ud, kan man nu genanvende krus – og på den måde være med til at styrke bæredygtigheden.

I Foreningen Folkemødet, der er organisationen bag Folkemødet, glæder man sig over indsatsen og ser frem til et Folkemøde, hvor genanvendelse er i højsædet. Partnerskabschef, Christian Bülow Beck udtaler:

”Vi vil på Folkemødet gerne bidrage til den bæredygtige udvikling, og her er brugen af vaskbare returkrus et skridt i den rigtige retning. Fremtidens cirkulære samfund kræver at vi alle ændrer adfærd og gentænker løsninger. Derfor er det også et projekt der skal folde sig ud over de kommende år, hvor vi som samfund vænner os til at genanvende i langt højere grad – også når man deltager på en festival. Det glæder vi os over at være en del af.”

Et tværgående samarbejde
Indsatsen bliver til i et stort samarbejde mellem flere aktører på Folkemødet. New Loop medbringer kopper til den kaffe 7-Eleven og Peter Larsen Kaffe, der begge deltager med boder på Folkemødet, serverer. Tager man et DAT fly til eller fra Bornholm, serveres kaffen ombord ligeledes i returkopper. I Folkemødets barer og telte serveres Tuborgs øl, Vinhanens vin og Bluetails cocktails i de vaskbare krus og med hjælp fra bl.a. det lokale affaldsselskab, BOFA, indsamles krus og kopper til genbrug på festivalpladsen.

Gitte Saaby Kjær, COO og medstifter, fra New Loop uddyber deres vision for fremtidens cirkulære forbrug:

”Alle vores ressourcer har en værdi, både vores to go kopper, pizzabakker, salatskåle osv. Det er en kulturændring, at vi nu skal til at pante vores take away emballage og særligt derfor er vi glade for dette samarbejde, som vil have en stor påvirkning på affaldsnedbringelsen og samtidig spredes budskabet ud til danskerne.”

Til fordel for Røde Kors
Køber man øl, vin, cocktails eller en kop kaffe på Folkemødet, betaler man 5 kr. for selve kruset. En del af dette beløb går til indsamling, håndtering og vask af de genanvendelige krus. Og for hvert krus der indsamles og genbruges doneres overskuddet til Røde Kors og deres arbejde for klimaet og verdens udsatte.

Anders Ladekarl, generalsekretær i Røde Kors er glad for den bæredygtige indsats og støtten til deres vigtige arbejde:

”Partnerskabet er en fantastisk mulighed for at skabe mere værdi for både mennesker og klima, som vi er enormt glade for at være en del af. Hvis du genbruger din kop på Folkemødet, er du blandt andet med til at hjælpe de mest udsatte i verden, som klimaforandringerne rammer særligt hårdt,” udtaler han.

Folkemødet 2022 afholdes den 16.-19. juni i Allinge på Bornholm.


PARTERNE BAG SAMARBEJDET

Foreningen Folkemødet

Organisationen bag Folkemødet, der udvikler og afholder demokratifestivalen. Siden 2017 har Foreningen Folkemødet haft ansvar for afholdelsen af Danmarks største demokratifestival.

New Loop

New Loop er en impact startup, som udvikler fremtidens cirkulære pantsystem til take away emballage, Visionen er at gøre det let og tilgængeligt for danskerne at pante deres take away emballage. Emballagen bliver vasket fødevaregodkendt og genbrugt igen. Når emballagen ikke kan genbruges mere, bliver den på sigt genanvendt til ny emballage. New Loop koppen skal kun bruges to gange før den er bedre end en papkop i miljøregnskabet.

7-Eleven

Hos 7-Eleven er vi enormt stolte af at være en del af Folkemødet of få lov at bidrage til den bæredygtige agenda og den demokratiske debat. Vi arbejder systematisk på at forbedre os, mindske vores miljøaftryk, optimere vores produkter, mindske affaldsmængderne, fremme genbrug og passe på de dyr, som er en del af vores produktion. Vi har en målsætning om at gøre vores emballage mere bæredygtig, og har på nuværende tidspunkt valgt at benytte 100% FSC papir og genbrugsplast i plastholdige emballager og bruger kun plantebaserede kaffekopper med fiberlåg. Desuden har man altid mulighed for at benytte sin egen medbragte kop hvis man ønsker dette. På lang sigt har vi dog ambitioner om at udfase engangsemballage fuldstændig, og her er samarbejdspartnere som New Loop uundværlige ifht. at finde løsninger der også er attraktive ud mod forbrugerne.

Peter Larsen Kaffe

Peter Larsen Kaffe har 120 års erfaring med at lave kaffe, men nu har de begivet sig ud på en ambitiøs mission. De vil være 100 % cirkulære og generere nul spild i 2030.
For at nå det mål er fællesskab og samarbejde altafgørende. Derfor har de skabt Circular Coffee Community. Et initiativ, der på tværs af brancher og industrier, skal afdække og udnytte hele kaffeplantens enorme potentiale. Herunder gælder det også at engangsemballage naturligvis skal være fortid, for at kaffens værdikæde kan bevæge sig i en mere cirkulær retning.

DAT

DAT er et dansk flyselskab som blev stiftet for mere end 30 år siden. Vi flyver indenrigs i Danmark, Norge, Finland, Tyskland og Italien med over en million passagerer årligt. I samarbejde med New Loop har vi ambitioner om at flyve med nul affald ombord. Vi vil være det første flyselskab, der bruger denne form for kop- og kopsystem ombord. Samarbejdet med New Loop og vores passagerer gør det muligt at gøre en forskel.

BOFA

Bornholm har en grøn ressourcevision om et affaldsfrit samfund i 2032, når BOFAs forbrændingsanlæg lukker og alt affald på øen skal tænkes og recirkuleres som ressourcer.
BOFAs udviklingsplatform Zero Waste Bornholm har netop til formål at samle partnere om cirkulære løsninger, og da vi samtidig gennem alle år har været Folkemødets affaldsindsamler, er dette partnerskab på tværs af hele værdikæden på genbrugsemballager både naturligt og givende for os at indgå i. www.zerowastebornholm.com 

Røde Kors

Røde Kors er verdens største humanitære organisation med mere end 11 millioner frivillige i 192 lande, som hver dag redder liv og ruster mennesker til at klare sig gennem kriser og katastrofer. Røde Kors arbejder både med at forebygge klimakatastrofer, med effektive varslingssystemer og med den akutte hjælp til udsatte befolkninger, når katastrofen rammer.

Danmarks Naturfredningsforening

Mere information

  • Folkemødet 2022 afholdes den 16.-19. juni i Allinge på Bornholm. Her deltager hundredvis af organisationer, foreninger, partier og virksomheder samt tusindvis af danskere i alle aldre. Folkemødet foregår altid i uge 24.

  • Folkemødet 2022 har 2.500 events, som foregår over hele festivalpladsen - på tværs af temaer; med klima, miljø og energi, sundhed og international politik som de helt store emner.

  • Vaskbare returkrus og kopper serveres i alle Folkemødets barer, i 7-Elevens pop-up butikker, i Peter Larsens kaffeboder, på DAT fly til og fra Bornholm samt i alle telte der skænker øl og vin på festivalpladsen.

  • Deltagere betaler 5 kr. per kop/krus, hvoraf del af dette beløb går til håndtering og genbrug af kopper og krus. Det resterende overskud doneres til Røde Kors og deres arbejde for klimaet og verdens udsatte. Des flere krus der genbruges – og dermed ikke skal erstattes, des flere penge doneres til Røde Kors.

  • Vaskbare, returkrus er et mere bæredygtigt og cirkulært alternativ til engangsplastikkrus. Jo flere gange et krus genbruges, jo lavere CO2 aftryk har det, og jo bedre er det end et engangskrus.

  • Udover overskuddet fra vaskbare, returkrus doneres også alt indsamlet flaskepant til Røde Kors.