FOLKEMØDET INDTOG CHRISTIANSBORG
Torsdag den 26. januar holdt Foreningen Folkemødet nytårskur i Landstingssalen på Christiansborg, hvor op mod 200 repræsentanter fra forskellige organisationer deltog. Her kunne man møde Folkemødets nye direktør, Peter Christiansen, den nyeste forskning vedr. Folkemødet blev præsenteret og så var der mulighed for at komme med input til arbejdet med og udviklingen af Danmarks største demokratifestival.
Tre dage om året samles borgere og beslutningstagere i Allinge, mens Christiansborg lægger (delvist) øde. Torsdag den 26. januar var det Folkemødets tur til at indtage Christiansborg. Her afholdt foreningen bag demokratifestivalen nytårskur for organisationer, foreninger, partier og virksomheder, der deltager på og er med til at skabe Folkemødet. Op mod 200 repræsentanter deltog til en eftermiddag i demokratiets tegn.
Blandt indslagene var en præsentation af Folkemødets nye direktør, Peter Christiansen, der kunne fortælle mere om sit eget forhold til Folkemødet og vigtigheden af mødet mellem borgere og beslutningstagere. Sammen med formanden for Foreningen Folkemødet, Vibe Klarup, præsenterede de deres visioner for fremtidens festival: Et Folkemøde med endnu større grad af repræsentation, hvor dem vi taler om, taler selv; et Folkemøde med internationalt udsyn og et Folkemøde, hvor vi afprøver nye formater for dialog og samtale.
Udover at møde Folkemødets nye direktør, kunne de mange deltagere også høre om den nyeste forskning fra Folkemødet.
Artiklen fortsætter under billedet
En del af forskerprojektet DISTRACT fra SODAS på Københavns Universitet præsenterede deres resultater fra Folkemødet 2021 og 2022. I løbet af de år har Forskningsprojektet DISTRACT fra Center for Social Data Science på Københavns Universitet, brugt Folkemødet som en levende laboratorium, til at undersøge hvad det ”gode event” består af. Formålet er at teste en teori udviklet den berømte sociolog Randall Collins, der postulere at deltagere ved events som dem på Folkemødet, bør synkroniserer ikke blot adfærd men også puls i løbet af eventen. Forskerne bag projektet har udviklet helt nye metoder til at indsamle observationsdata om adfærd, så det let kan kombineres med data fra pulsure, samt bearbejdes ved brug af moderne statistiske værktøjer. Projektets foreløbige undersøgelser viser, at teoriens forudsigelser ser ud til at holde stik. Projektet kan følges på deres hjemmeside eller på deres Twitter hvor de jævnligt kommer med nyheder.
De største udfordringer og de vildeste visioner
Udover at lytte og stille spørgsmål, var der også mulighed for at komme med input til arbejdet med udviklingen af Folkemødet. Via deres mobiltelefoner kunne deltagerne melde ind med deres svar på følgende spørgsmål:
Hvad er Folkemødets største udfordringer? & Hvad er de vildeste visioner for Folkemødet?
Ikke overraskende var overnatning og transport de helt store punkter under udfordringer. Særligt mængden af og prisen på festivalnær overnatning har længe været en udfordring for Folkemødet, hvilket foreningen også har stort fokus på. Bl.a. etableres en række camps i gåafstand fra festivalområdet og Foreningen Folkemødet er løbende i dialog med udbydere af overnatning på Bornholm om priser og udbud. Det at sikre mere og billigere overnatning tæt på Allinge, har topprioritet på Folkemødet.
Derudover var repræsentation også et stort emne under udfordringerne. Særligt ift. de mange deltagere på scenerne og i teltene, hvor dem vi taler om, ikke altid taler selv. Netop en styrket mangfoldighed og repræsentation var også en af visionerne og indsatsområderne hos Folkemødets nye direktør, Peter Christiansen.
Ift. visionerne for Folkemødet var budene mange og forskelligartede. Særligt tankerne om nye og kreative eventformater, bedre inddragelse af deltagere (både panel og publikum) og en større grad af mangfoldighed gik igen her. Derudover var der visioner om alt fra en større grad af internationale gæster og engelsk information til en mere bæredygtig transport og festival. Der var endda også et enkelt fromt ønske om solskin.
Selvom Foreningen Folkemødet ikke kan udstede vejrgarantier, er det sikkert, at de mange input på både udfordringer og visioner bliver taget med i det videre arbejde, når Danmarks største demokratifestival skal planlægges.
Se alt materialet fra dagen her:
Folkemødet 2023 afholdes for 12. gang den 15.-17. juni i Allinge.