Search

9 TIPS TIL EFFEKTIV UNGEINDDRAGELSE PÅ FOLKEMØDET

Unge skal i højere grad inddrages på Folkemødet. Dog kan det være svært at vide, hvordan man får engageret flere unge i sit event. Derfor har Ung Agenda lavet en liste over gode råd til at inddrage unge på Folkemødet i samarbejde med Ungdomsbureauet, Avilius og SAGA. De tre organisationer står også bag det nye katalog, Fremtidens Stemmer, som er en samling af unge stemmer, der er klar til at indtage Folkemødets scener og telte.


1. Brug Fremtidens Stemmer: Ung Agenda er Tuborgfondets indsats for bredere ungeinddragelse på Folkemødet. I samarbejde med ungdomsorganisationerne Ungdomsbureauet, Avilius og SAGA er Fremtidens Stemmer deres officielle oversigt over 100+ unge debattører med kontaktinformation, der gør det let at booke dem direkte. Debattørerne er arrangeret efter kompetencer og mærkesager og opdateres løbende op til Folkemødet. Find samlingen over Fremtidens Stemmer her.

2. Løft ansvaret sammen: Gør det til et fælles ansvar at sikre god ungdomsrepræsentation i jeres telt. Tildel dine medarrangører forskellige dele af opgaven, der tilsammen skaber en større, sammenhængende effekt. Uddel fx. ansvaret for feedback til én medarrangør og ansvaret for debattræning til en anden.

3. Gentænk spillepladen: Sørg for, at formatet på jeres debatter tilgodeser årets unge panelister og overvej, hvilke greb I kan indføre for at demokratisere samtalen. Kunne man indføre lige taletid for alle? Måske en straf, hvis man afbryder en meddebattør? At bryde med de konventionelle formater kan måske endda gøre en debat mere interessant og trække endnu flere gæster over i jeres telt!

4. Tilbyd træning og sparring: Rampelyset kan være intimiderende for os, der ikke har flere års erfaring med at tale til større forsamlinger. Tilbyd 1:1 sparring med nogle af jeres mest erfarne debattører eller arrangér en workshop, hvor I sammen kan træne teknik, retorik og kropssprog – måske kan I endda lære noget af de unges egne teknikker!

5. Vær inkluderende: At være den eneste minoritet repræsenteret i et panel kan hurtigt virke fremmedgørende, og især hvis man står blandt mere erfarne debattører. Sørg for at inkludere unge stemmer fra forskellige (og gerne marginaliserede) baggrunde for at sikre en debat, der er tryg for alle at deltage i – både debattører og publikum.

6. Lad de unge komme til orde: Som unge er vi eksperter på eget liv – og det skal anerkendes for at sikre den konstruktive debat. Vi sætter pris på inddragelse, men kun når det følges op med indflydelse. Ved at give os mulighed for fx. at påvirke debattens tema, øvrige deltagere eller format kan I som aktører undgå “youthwashing” – fænomenet med at have unge repræsenteret uden reelt at lytte til os.

7. Lad teknologien hjælpe: Som digitalt indfødte foregår ung kommunikation tit på flere spor på én gang. Overvej, om digitale quiz- eller Q&A-platforme som Kahoot, Slido eller Mentimeter kan introduceres i debatformaterne og forbedre publikumsinddragelsen fra især Folkemødets yngre gæster. 

8. Vær transparent i retorik og formål: Det kan være overrumplende at blive sat i stævne overfor en erfaren debattør med et tårnhøjt lixtal eller blive inviteret ind til en debat uden at være ordentligt sat ind i formål og rammer. Som moderator og arrangør har du et ansvar for, at Folkemødet er netop det – folkeligt. Gør formålet klart for alle deltagere inden debattens start. Handler det om at oplyse, flytte stemmer, indsamle viden eller noget helt fjerde?

9. Hold fingeren på pulsen: Søg tilbagemeldinger og feedback fra det yngre publikum og gerne umiddelbart efter debatterne er afholdt. Det er jo trods alt dem, der bliver jeres fremtidige publikum. Og hvem ved, måske ender nogle af dem på netop din scene!

At inddrage flere unge på Folkemødet kan virke uoverskueligt. Er du i tvivl om, hvad der er rigtigt eller hvor man starter, så er det altid en god idé at række ud til en ung – og bare spørge!


HVAD ER FREMTIDENS STEMMER?

Fremtidens stemmer er et projekt af Ungdomsbureauet, SAGA og Avilius på vegne af Tuborgfondet og Folkemødets samarbejde Ung Agenda. Fremtidens Stemmer er en samling af unge stemmer, der vil bidrage til den demokratiske samtale på Folkemøde.

I samlingen finder du 100+ unge, der er klar til at indtage Folkemødets telte og scener. 

Samlingen er en service til alle aktører på Folkemødet, som de kan benytte sig af for at finde unge stemmer til deres debatter.

Du kan læse mere om Fremtidens Stemmer her.